Ihon tehtävät

Iho suojaa kehoa ympäristön ärsykkeiltä, ja se välittää aistimuksia aivoihin, aina elämän ensimmäisistä hetkistä lähtien. Iholla on monta tärkeää tehtävää, ja ihosta huolehtiminen on keskeinen osa hyvinvointia.

Iho on suojamme kemikaaleja, mikrobeja, auringon ultraviolettisäteilyä, hankautumista ja iskuja vastaan. Iho estää veden haihtumista elimistöstä ja toimii osana kehon lämmönsäätelyjärjestelmää. Iho tuottaa myös D-vitamiinia, ja toimii kosketuspintana ja aistielimenä ympäristöömme.

Iholla ja kosketuksella on myös tärkeä tehtävä tunne-elämän kehityksessä. Lue lisää ihosta ja tunteista.


Iho koostuu kahdesta kerroksesta, joista ulompi on orvaskesi. Orvaskesi muodostuu kerrostuneista keratinosyyttisoluista, kuten tyvisoluista, okasoluista, jyvässoluista ja sarveissoluista. Ihon sarveiskalvossa eli marraskedessä sijaitsevat rasvat estävät veden haihtumista ihosta. Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen itsensä valmistamista keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista.

Orvaskeden alla sijaitsee verinahka eli dermis. Verinahassa on sidekudosta, verisuonia, imusuonia, hermopäätteitä, tali- ja hikirauhasia sekä karvoja. Myös karvojen juuritupet sijaitsevat verinahassa. Verinahan sidekudos tekee ihon joustavaksi ja lujaksi, ja verinahan elastiini vastaa ihon kimmoisuudesta ja palautumisesta venytyksen jälkeen. Kollageeni puolestaan toimii verinahan sidekudoksissa pitäen yllä ihon joustavuutta ja lujuutta yhdessä elastiinin kanssa. Ikääntymisen myötä kollageenin määrä kehossa vähenee, ja ihon elastisuus heikkenee.

Ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa elintavoilla. Ihon ikääntymistä voi hidastaa esimerkiksi liikkumalla ja nukkumalla riittävästi, ja välttämällä liikaa suolaa, alkoholia ja altistumista auringon UV-säteilylle. Kuivaa ihoa voi voidella kosteusvoiteilla. Lue lisää elintavoista ja ihosta.

KUN IHO EI TOIMI OIKEIN

Joskus ihon suojaus pettää, ja iho sairastuu. Kutina, kirvely ja hilseily viittaavat ihon tulehdukseen, joita aiheuttavat usein ihosairaudet tai ulkoiset ärsykkeet.
25-30% suomalaisista ihon keramidien synteesi eli ihon keramidien tuottonopeus on normaalia vähäisempää tai keramidien hajoaminen on kiihtynyttä.
Silloin kyse on atooppisesta ihosta. Atooppisessa ihottumassa iho on tulehtunut, kutiseva ja kuiva.

Ihopsoriasis ilmenee paksuina hilseläiskinä etenkin kyynärpäissä, polvissa, selässä ja päänahassa. Vaikean psoriasiksen yhteydessä voi esiintyä myös nivelpsoriasista, joka voi aiheuttaa särkyä, turvotusta ja kuumotusta nivelissä. Lue lisää psoriasiksesta.

Urtikariassa iholle nousee äkillisesti ikävästi kutiavia, nokkosen polttamaa muistuttavia paukamia. Niiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä kymmeneen millimetrin. Paukamat vaihtavat tyypillisesti paikkaa ihoalueelta toiselle. Lue lisää urtikariasta.

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2018

Updated: 03-03-2015