Sanasto

Ihoon liittyvän sanojen runsaus voi hämmentää. Tähän sanastoon on koottu ihoon, ihosairauksiin ja ihonhoitoon liittyvää termistöä, jotta sinun ja läheistesi olisi helpompi kommunikoida lääkärin kanssa.

Anafylaktinen reaktio on äkillinen ja hengenvaarallinen yliherkkyysreaktio, johon voi liittyä verenpaineen laskua, turvotusta, kihelmöintiä, kutinaa, hengenahdistusta ja ruuansulatuskanavan oireita. Äkillinen urtikaria eli nokkosihottuma voi joskus kehittyä anafylaksiaksi, mutta tämä on harvinaista.

Angioödeema tarkoittaa paikallista turvotusta, jota esiintyy tavallisesti kasvojen alueella huulissa, kielessä tai poskissa tai käsissä. Noin joka toisella urtikariapotilaalla ilmenee myös angioödeemaa. Turvotus kehittyy ja katoaa yleensä nopeasti.

Atopia on yleensä elimistön perinnöllinen taipumus reagoida poikkeuksellisen herkästi ympäristön ärsykkeille. Esimerkiksi atooppinen ihottuma, allerginen nuha, allerginen silmätulehdus, ruoka-aineallergiat ja osa astmoistakin ovat atooppisia sairauksia. Atooppinen iho on tyypillisesti kuiva ja kutiseva, sillä atooppisen ihon pintasolukko ei pidä kosteutta hyvin sisällään, ja toisaalta on herkistynyt monille ärsykkeille.

Aurinkoihottuma aiheutuu auringon ultraviolettisäteilystä. Tyypillisiä aurinkoihottumia ovat esimerkiksi monimuotoinen valoihottuma, valoekseema ja valonokkosihottuma. Aurinkoihottumaa voi ehkäistä suojautumalla auringolta vaatteilla, päähineellä ja vahvoilla aurinkosuojavoiteilla.

Biologiset lääkkeet ovat bioteknologian keinoin elävistä soluista tuotettuja tai saatuja lääkkeitä. Biologiset lääkkeet ovat valkuaisaineita, kuten hormoneja tai vasta-aineita, joita myös elimistö itse tuottaa, tai esimerkiksi rokotteita ja verivalmisteita. Biologiset lääkkeet vaikuttavat tarkasti johonkin tiettyyn kohteeseen, kuten tulehdusreaktion osatekijään. Biologisia lääkkeitä voidaan käyttää esimerkiksi psoriasiksen hoitoon, jos perinteiset sisäiset lääkkeet tehoavat huonosti tai eivät sovi potilaalle. Biologisia hoitoja käytetään myös muun muassa nivelpsoriasiksen hoitoon.

Dermis eli verinahka on alempi ihon kahdesta kerroksesta. Dermiksen yläpuolella on epidermis eli orvaskesi. Dermiksessä on esimerkiksi verisuonia ja tuntohermoja. Myös ihon joustavuuden takaavat kollageenit ja elastiini sijaitsevat dermiksessä.

Ekseema eli ihon tulehdus tunnetaan yleisemmin nimellä ihottuma, ja tarkoittaa ihon pintaosien tulehdusta. Yleinen ekseeman muoto on atooppinen ekseema, jota ilmenee lapsilla maitorupena ja taiveihottumana ja aikuisilla kasvoilla, kaulalla ja ylävartalossa. Myös tali-ihottuma ihon rasvaisilla alueilla on tavallinen ekseeman muoto. Ekseema voi johtua myös ulkoisesta ärsykkeestä, kuten allergiasta.

Epidermis eli orvaskesi on ylempi ihon kahdesta kerroksesta. Ohuen epidermiksen alapuolella on dermis eli verinahka. Epidermiksen tehtävä on suojata elimistöä ympäristön ärsykkeiltä ja infektioilta, sekä estää nesteiden liiallista haihtumista. Epidermiksen uloin osa, marraskesi, koostuu kuolleista sarveistuneista soluista.

Elastiini on dermiksessä eli verinahassa oleva valkuaisaine. Elastiini vastaa ihon kimmoisuudesta ja palautumisesta.

Hoitoväsymys tarkoittaa väsymystä ja uupumusta sairauden ja hoitojen aikana. Asioita voi olla vaikeaa muistaa, ja päivärutiinit voivat tuntua ylivoimaisilta. Hoitoväsymyksestä kannattaa puhua hoitohenkilökunnan kanssa, jos se vaikeuttaa arkea tai hoitosuunnitelman noudattamista.

Hydrokortisonia on miedoissa kortisonivoiteissa. Hydrokortisoni hillitsee ihon tulehdusta esimerkiksi atooppisessa ihottumassa. Se estää tulehdussolujen kulkeutumista ihoon ja tulehduksen välittäjäaineiden vapautumista. Mietoja hydrokortisonivoiteita saa apteekista ilman reseptiä.

Kalsipotrioli on psoriasiksen hoitoon käytettävä D-vitamiinijohdannainen, jota käytetään voiteena.

Kalsitrioli on kalsipotriolin tavoin psoriasiksen hoitoon käytettävä D-vitamiinijohdannainen, jota käytetään voiteena.

Kollageeni on dermiksessä eli verinahassa oleva valkuaisaine. Yhdessä elastiinin kanssa kollageeni tekee ihon rakenteesta lujan ja joustavan.

Kortikosteroidivoiteet eli kortisonivoiteet ovat ihon tulehdusta vaimentavia paikallishoitolääkkeitä, joita käytetään erilaisten ihottumien, kuten psoriasiksen hoitoon. Kortisonivalmisteet lievittävät tulehdusta iholla ja rauhoittavat kutinaa. Voiteet jaotellaan vahvuuden mukaan neljään luokkaan. Kortisonivoiteita käytetään kuureina.

Nivelpsoriasis on nivelten tulehdussairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee. Nivelpsoriasiksen oireita ovat esimerkiksi nivelten arkuus ja aamujäykkyys. Jopa 30% ihopsoriasista sairastavista sairastaa myös nivelpsoriasista.

Paikallishoito ihosairauksien hoidossa on tavallisimmin erilaisten perus- ja lääkevoiteiden yhdistelmäkäyttöä. Paikallishoitoihin kuuluu esimerkiksi perus- ja kortisonivoiteita, sienilääkkeitä ja mikrobilääkkeitä.

Perusvoiteita käytetään kosteusvoiteiden tavoin 1–2 kertaa päivässä. Perusvoiteita käytetään kuivan ihon sekä useiden ihotautien perushoitoon. Perusvoide estää veden liiallista haihtumista ihon kautta, ja voiteen käyttö voi helpottaa ihon kutinaa ja hilseilyä.

Prick-testi on ihopistokoe, jolla testataan yliherkkyyttä jollekin allergeenille pistämällä allergisoivaksi epäiltyä ainetta käsivarsien tai selän iholle.

Psoriasis on krooninen tulehdustauti, joka esiintyy tavallisimmin iholla, mutta osalla potilaista myös nivelissä. Ihopsoriasiksen oireita ovat hilseilevät ihottumaläiskät, jotka voivat olla myös hyvin pieniä tai suuria ja voivat kutista.

PUVA on useiden ihosairauksien hoitoon käytetty hoitomenetelmä, jossa iho herkistetään UVA-säteilylle 8-metoksipsoraleenilla joko suun kautta annostellen tai lisäten aine kylpyveteen. PUVA-hoitoa pidetään tehokkaana valohoitomuotona vaikean psoriasiksen hoidossa, mutta hoidon haittavaikutuksena okasolusyövän riski voi lisääntyä.

RAST eli Radio Immuno Sorbent Test on allergian tutkimisen menetelmä, jossa tiettyä vasta-ainetta etsitään verinäytteestä.

SUP-hoito on ihottumien hoitoon käytetty UV-valohoidon muoto. SUP-säteily sisältää sekä UVA- että UVB-säteitä, ja muistuttaa siten Suomen kesäauringon säteilyä.

Ultraviolettisäteily, UV-säteily on auringon näkymätöntä sähkömagneettista säteilyä, jolla on sekä myönteisiä että kielteisiä terveysvaikutuksia. UV-säteily ruskettaa ihoa, mutta voi myös polttaa sen. UV-säteily myös vanhentaa ihoa, ja UV-säteille altistuminen lisää ihosyöpien ilmaantumisen riskiä. UV-valolla on myös ihon tulehdusta ja kutinaa hillitsevää vaikutusta.

Urtikaria eli nokkosihottuma on kutiseva, paukamia muodostava ihottuma, jolle on ominaista, että paukamat vaihtavat paikkaa. Paukamat muistuttavat nokkosen polttamaa, ja niiden koko voi vaihdella parista millimetristä pariin kymmeneen senttimetriin. Urtikariaa hoidetaan ensisijaisesti antihistamiineilla, mutta kroonista urtikariaa hoidetaan myös muilla lääkärin määräämillä sisäisillä lääkkeillä, kuten biologisilla lääkkeillä.

UVA-säteily on auringon ultraviolettisäteilyä. UVA-säteilyä on lähes kaikki auringosta maahan tuleva säteily, joka vaikuttaa ihoon lähinnä ruskettavasti.

UVB-säteilyä on alle yksi prosentti auringon maahan tulevasta säteilystä. UVB-säteily saa ihon punoittamaan ja palamaan. UVB-säteily muodostaa ihossa myös D3-vitamiinia. UV-valohoitoa käytetään tulehduksellisten ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja atooppisen ihottuman hoidossa.

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2017

Updated: 03-03-2015