Milloin lääkäriin?

Iho-oireet voivat joskus haitata päivittäistä arkea. Niiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Lääkäri voi auttaa sinua löytämään helpotusta iho-oireisiisi, olivat ne sitten lieviä tai vakavia.

Iho-oireita voi ilmetä kaikilla ihoalueilla, ja niiden voimakkuus vaihtelee yksilöstä ja taudinkuvasta riippuen. Hyvässä hoitotasapainossa olevaa ihosairautta voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Jos diagnoosisi on epävarma tai jos iho-oireesi ovat vaikeahoitoisia, sinun kannattaa hakeutua ihotautien erikoislääkärin vastaanotolle.

Lääkäriin kannattaa hakeutua pian, jos esimerkiksi urtikarian tai muun ihosairauden aiheuttama ihoreaktio on äkillinen, raju, tai jos siihen liittyy allergista turvotusta hengitysteiden alueella.

Hakeudu hoitoon välittömästi jos:

  • Ihoreaktioon liittyy raju angioödeema eli allerginen turvotus kielen, suun tai nielun alueella
  • Ihoreaktio on äkillinen tai laaja
  • Oireesi viittaavat muilla tavoin anafylaktiseen shokkiin eli äkilliseen yliherkkyysreaktioon.

Hakeudu hoitoon lähiviikkoina:

  • jos sinulla on häiritsevää kutinaa tai ihottuman vetistystä
  • jos sinulla on kipua tai rupeutumista ihossa
  • jos ihosairaus vaikeuttaa työntekoa tai sosiaalisia suhteita.

VALMISTAUTUMINEN LÄÄKÄRIKÄYNTIIN

Ihotautilääkäri voi auttaa selvittämään iho-oireiden aiheuttajan. Iho-oireita voidaan helpottaa ja jopa ennaltaehkäistä, kun tiedetään, mistä ne johtuvat.

Lääkäri kertoo diagnoosin yhteydessä potilaalle suositeltavista hoitovaihtoehdoista ja jatkotutkimuksista. Keskustele lääkärin kanssa myös käynnin jälkeisestä yhteydenottomahdollisuudesta ja jatkohoidosta, jos oireet eivät helpota, ne pahenevat tai toistuvat. Lääkäri tutkii iho-oireita vastaanotolla, ja selvittää mahdollisia muita sairauksia ja perintötekijöitä. Tarvittaessa ihosta voidaan ottaa koepala diagnoosin varmistamiseksi. Mikäli iho-oireiden lisäksi on niveloireita, kyseessä saattaa olla nivelpsoriasis. Silloin myös nivelten röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvaus voi tulla kyseeseen.

Joissakin ihosairauksissa oireet saattavat vaihdella, eikä iho-oireita välttämättä ole lääkärin vastaanottoajan koittaessa. Siksi lääkärikäynnille on hyvä valmistautua ajoissa esimerkiksi pitämällä kirjaa oireista ja niiden ilmenemisestä. Tutustu potilaan muistilistaan psoriasisiholla tai urtikariaiholla –sivustoilla valmistautuessasi lääkärikäyntiin.

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2018

Updated: 03-03-2015