Oireiden aiheuttajat

Kutina tai ihottuma on usein merkki ihon tulehduksesta. Iho-oireet voivat haitata yöunia ja rajoittaa normaalia elämää.Yli puolella keski-ikäisistä suomalaisista on jokin hoitoa vaativa ihosairaus.

Iho-oireita aiheuttavat tyypillisesti ulkoiset tekijät, kuten allerginen reaktio, ihon tulehdus tai häiriö kehon puolustuskyvyssä, kuten ihosairaus.

YLEISIMMÄT IHOSAIRAUDET

Yleisimpiä ihotauteja ovat akne, ekseemat, auringonpolttama, urtikaria, lääkeihottumat ja rokkotaudit. Atooppisesta ihottumasta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä yli miljoona suomalaista, psoriasista sairastaa jopa 150 000 suomalaista, ja nokkosihottumaa eli urtikariaa ilmenee joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Urtikariaan voi liittyä myös allergista turvotusta eli angioödeemaa. Lue lisää urtikariasta.

Joskus iho-oireiden taustalla on tekijöitä, joiden vaikutukset ulottuvat ihoa syvemmälle. Psoriasiksessa ihon lisäksi myös nivelet saattavat oireilla, ja se vaikuttaa merkittävästi sairastuneen jaksamiseen. Lue lisää psoriasiksesta ja tutustu myös psoriasista sairastavan Jennan blogiin.

Mikä tahansa ruoka voi aiheuttaa allergisen reaktion iholla tai muualla kehossa. Yleisiä allergeeneja ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset.
Lue myös ihosairauksien hoidosta.

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2018

Updated: 03-03-2015