Ihosairauden hoito

Hoitamattomina ihosairaudet voivat vaikuttaa työkykyyn ja arjessa jaksamiseen. Ihosairauksien oireita voidaan kuitenkin lievittää monin eri tavoin. Lääkäri voi auttaa sinua sopivan hoidon löytämisessä.

Lievän ihosairauden hoidoksi riittää usein paikallishoito, kuten perus- tai lääkevoiteiden käyttö. Perusvoiteet vähentävät ihottuman kuivuutta ja kutinaa.

VAIKEAT IHO-OIREET

Vaikeampia iho-oireita hoidetaan kortisonivoiteilla. Hydrokortisonia sisältävät voiteet lievittävät ihon tulehdusta, jolloin kutinaa aiheuttavat tekijät ihossa vähenevät ja kutina lievenee. Kortisonilla voidaan lievittää esimerkiksi atopian ja psoriasiksen oireita. Urtikarian eli nokkosihottuman hoidossa käytetään ensisijaisesti antihistamiinia eli allergiaan tarkoitettuja lääkkeitä.

Reseptivapaita, mietoja kortisonivoiteita saa apteekista, mutta vaikeampiin tapauksiin lääkäri voi määrätä vahvempia kortisonivoiteita, tai muita hoitomenetelmiä. Lääkäri saattaa määrätä iho-oireisiin myös D-vitamiinijohdannaisia sisältäviä voiteita, jotka soveltuvat pitkäaikaiseen käyttöön.

MUUT HOITOVAIHTOEHDOT

Joskus paikallishoito ei tuo apua iho-oireisiin. Silloin laajoja ihoalueita voidaan hoitaa UVB- tai PUVA-valohoidolla, joihin pääsee ihotautilääkärin lähetteellä. Valohoito vaikuttaa ihoon tulehdusta hillitsevästi, ja sitä voidaan käyttää niin psoriasiksen, atopian kuin urtikariankin aiheuttamien iho-oireiden rauhoittamiseen.

Ihosairauksia voidaan hoitaa myös systeemisesti eli sisäisellä lääkityksellä. Sisäisissä hoidoissa käytetään joko tabletteja tai pistoksia, jotka vaikuttavat koko kehoon. Sisäisiä hoitoja käytetään usein vain keskivaikean tai vaikean ihosairauden hoidossa, jos muut hoitomuodot eivät ole riittävän tehokkaita.

Joskus vaikeaa ihosairautta hoidetaan biologisilla lääkkeillä. Biologisessa hoidossa lääkkeet ovat usein pistettävässä muodossa, jotta ne säilyvät toimivina ja tehokkaina. Lääketieteellisiä ohjeita ihosairauden hoitoon voi antaa vain lääkäri. Lue lisää osiosta Milloin lääkäriin?

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2018

Updated: 03-03-2015