Tukea

Pitkäaikainen ihosairaus voi tuoda mukanaan monia haasteita jaksamiselle. Ihosairauden kanssa ei onneksi tarvitse jäädä yksin. Vaikeisiin elämäntilanteisiin on tarjolla erilaisia tukimuotoja.

 

VERTAISTUKI

Pitkäaikainen sairaus herättää monenlaisia tunteita. Silloin on tärkeää päästä puhumaan sairauden tuomista vaikeista ja kipeistäkin asioista toisen samassa tilanteessa olevan kanssa. Joskus jo tieto siitä, että joku toinen pohtii samoja asioita, voi helpottaa oloa.

Monet tahot tarjoavat vertaistukea elämän eri tilanteisiin. Vertaistuki perustuu vapaaehtoisuuteen, tasa-arvoon ja vastavuoroisuuteen, ja se on maksutonta. Eri potilasjärjestöillä on tarjolla vertaistukitoimintaa. Tutustu esimerkiksi Psoriasisliiton tai Iholiiton järjestämään vertaistukitoimintaan.

TALOUDELLINEN TUKI

Ihosairauden hoito voi vaatia monenlaisia lääkkeitä ja voiteita. Kelasta voi hakea korvausta lääkkeistä, perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista, joita lääkäri on määrännyt hakijan sairauden hoitoon. Lue lisää lääkekorvauksista Kelan sivuilta.

Joskus ihosairaus voi viedä työkyvyn tai heikentää sitä. Apua erilaisten etuuksien, palveluiden ja tukien hakemiseen kannattaa pyytää sosiaalityöntekijältä. Kelan työkykyneuvonta puolestaan auttaa työhön paluuseen liittyvissä kysymyksissä.

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt ovat yhdessä laatineet verkkojulkaisun sosiaaliturvasta pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tarpeisiin. Oppaaseen on koottu ajantasaista sosiaaliturvaan liittyvää tietoa. Lataa sosiaaliturvaopas täältä. 

Lähteet

Tarkastettu 1.6.2018

Updated: 03-03-2015